Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

És aztán? (Szilvarérum / Halál)
Bekerült: 2004.03.23. 15:32
Megnyitva: 1800. alkalommal

Néri Szent Fülöphöz egyszer beállított egy ifjú, örömtől égő arccal mondta el, hogy szülei sok könyörgésre végre megengedték, hogy jogot tanulhasson. Szent Fülöp nem volt barátja a szószaporításnak és amit meg lehetett mondani három szóval, szívesebben fejezte ki másféllel.
Nyugodtan végighallgatta a diákot és a végén csak azt kérdezte: "Nos aztán?" A vidám ifjú rávágta: "Aztán ügyvéd leszek."
"És aztán?" "Aztán, folytatta az ifjú, szép summa pénzt keresek, nagyszerű házat veszek a főutcán, kocsit, lovat szerzek, egy helyes, gazdag lányt veszek el és élem világomat."
"És aztán?" - kérdezte szárazon és konokul a vén pátriárcha. "Aztán..." - mondta most már vontatottan az ifjú és úgy járt, mint az ürülő hordó: már nem igen adja és ha az ember emelgeti, és rázza, zavarosan csorog és csak a seprője jön. Így a diák feje is olyan lett, mint az üresedő hjordó; a szent bölcs ezzel az együgyü kérdéssel lekapcsolta a lelkendező ifjúnak minden reményét és tervét. Az ifjú magába mélyedt és komoly felhők emelkedtek előtte. Megjelent lelke előtt a halál, a koporsó és a sír és az a nagy-nagy csendes tenger a sír mögött, melynek neve örökkévalóság. -- Így bizony megesik, hogy reggel györnyörű hajnal bontogatja szárnyait, s egyszerre aztán kezd borulni és ólmosra, szmorú esőre fordul az idő. Mint a hajnali pír, úgy foszlott szét az ifjúnak kedve a pörösködésre, házasságra és vagyonszerzésre; és komolyan a lelkére ült a vég gondolata.
Stoltz: Kalender 1843.

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség